27 listopada 2012

Muffiny z ricottą

Dziś przepis przetestowany ponad pół roku temu, a znaleziony u Matki Polki w UK . Muffinki okazały się pyszne! Znikały jeszcze przed ostygnięciem, a te co zdążyły ostygnąć też nie musiały długo czekać na amatora słodkości ;-) Smakowały i dużym i małym :-D


MUFFINY Z RICOTTĄ


Składniki na około 18 sztuk:

250 g ricotty
2 jaja
320 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
260 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g kakao
170 g groszków czekoladowych
płatki migdałowe do posypania


W misie ubijamy ser i jajka. Dodajemy mleko, masło i miksujemy. W drugiej misie mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy masę serową i groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papilotkami blachy, posypujemy płatkami migdałowymi. Ja zrobiłam wersję z 1/3 ciasta jasnego :-) Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Muffiny z ricottą


SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...