Wielkimi krokami zbliżają się Święta. A jak Święta to nie może zabraknąć pasztetu :-) Przedstawiam Wam dziś pasztet, wg przepisu mojej mamy. Uwielbia go cała rodzina, a inne osoby mające możliwość spróbowania go również wyrażały swoje uznanie. Tak więc jeśli trafiłeś tu, a szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na ten mięsny wypiek, bez wahania możesz zakasać rękawy i brać się do pracy ;-)
PASZTET
Na 4 kg pasztetu::
0,5 kg boczku
1 udziec indyka
1 ozorek świński
0,5 kg serca wołowego
0,5 kg szpondru wołowego
1 cały kurczak
0,5 kg wątróbki świńskiej
1/4 selera
15 cm pora
1 cebula
liść laurowy
10 ziaren pieprzu czarnego
1 duża bułka wrocławska
1 jajo - na 0,5 kg zmielonego mięsa
sól
pieprz
0,5 rozdrobnionej gałki muszkatołowej
Wszystkie gatunki mięsa, poza wątróbką, seler, por,
przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu gotujemy do
miękkości w 0,5 l wody.
Gdy mięso zmięknie dodajemy wątróbkę, pokrojoną na kawałki bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy jajkami, solą,
pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmielone mięso wykładamy do foremek
wyłożonych papierem.
Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.
Pasztet |
Pasztet |
Pasztet |
SMACZNEGO :-)
Pasztet, pychota :) też robię co roku na święta, ale nieco inny :) z wątróbki i kurzej piersi z aromatycznymi ziołami :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
o kurczę! z ozorkami i z sercem nie próbowałam jeszcze robić! nie mogę się już doczekać świątecznego pasztetu :))
OdpowiedzUsuńzaczalem robic
OdpowiedzUsuńczekam na wrażenia :-)
Usuń