Dziś sąsiadka sprawiła mi miłą niespodziankę obdarowując mnie tymi pięknymi boczniakami. Do tej pory nie miałam okazji ich przyrządzać, więc szybko zabrałam się do smażenia i pałaszowania. A oto jaki był efekt :-)
SMAŻONE BOCZNIAKI
6 kapeluszy boczniaków
1 jajo
6 łyżek mąki
10 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
mieszanka ostrych przypraw
4 łyżki oleju do smażenia
Boczniaki myjemy i osuszamy. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy solą z
przyprawami. Na oddzielne talerze nasypujemy mąkę oraz bułkę tartą.
Boczniaki obtaczamy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i układamy na
patelni z rozgrzanym tłuszczem. Rumienimy z obu stron, po czym
przykrywamy i dusimy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie z
surówkami lub jako dodatek do dań.
Smażone boczniaki |
SMACZNEGO :-)
Mmm, moje ulubione to smażone kanie, ale boczniaki chyba mimo wszystko łatwiej spotkać.. Chociaż to pewnie zależy od regionu i umiejętności grzybiarza. :) Ale uczty zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńhttp://nutinkowewypieki.blogspot.com/ Hej hej! Zostałeś nagrodzony u mnie na blogu ! Notka o paście z łososiem ! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń