4 listopada 2012

Smażone boczniaki

Dziś sąsiadka sprawiła mi miłą niespodziankę obdarowując mnie tymi pięknymi boczniakami. Do tej pory nie miałam okazji ich przyrządzać, więc szybko zabrałam się do smażenia i pałaszowania. A oto jaki był efekt :-)

SMAŻONE BOCZNIAKI

6 kapeluszy boczniaków 
1 jajo 
6 łyżek mąki 
10 łyżek bułki tartej 
sól 
pieprz 
mieszanka ostrych przypraw 
4 łyżki oleju do smażenia


Boczniaki myjemy i osuszamy. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy solą z przyprawami. Na oddzielne talerze nasypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Boczniaki obtaczamy kolejno w mące, jajku, bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Rumienimy z obu stron, po czym przykrywamy i dusimy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie z surówkami lub jako dodatek do dań.


Smażone boczniaki


SMACZNEGO :-)


 

2 komentarze:

  1. Mmm, moje ulubione to smażone kanie, ale boczniaki chyba mimo wszystko łatwiej spotkać.. Chociaż to pewnie zależy od regionu i umiejętności grzybiarza. :) Ale uczty zazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  2. http://nutinkowewypieki.blogspot.com/ Hej hej! Zostałeś nagrodzony u mnie na blogu ! Notka o paście z łososiem ! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...