27 stycznia 2015

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów



Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Składniki na około 15 kulek:

1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto)
10 suszonych pomidorów z zalewy
czosnek niedźwiedzi
świeżo mielony pieprz kolorowy
mieszanka ognistych przypraw
2 łyżki oliwy z pomidorów

Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pomidory odsączamy i blendujemy, dodajemy przestudzoną ciecierzycę - blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów.
Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki.
U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-)


Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów


SMACZNEGO :-)


Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń


 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...