16 stycznia 2015

Rożki z ciasta filo z serem

Rożki z ciasta filo z serem

Na około 34 rożki:

180 g fety 12 %
200 g chudego twarogu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jaja
świeżo mielony pieprz kolorowy
1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)
100 ml oliwy z oliwek

Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz. 
Ciasto filo kroimy wzdłuż na paski szerokości około 10 cm. (Pracujemy na jednym pasku pozostawiając resztę pod przykryciem aby nie wyschły) Jeden pasek smarujemy oliwą z oliwek następnie w lewym dolnym rogu układamy czubatą łyżeczkę sera. Składamy ciasto w trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta.
Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy.

Rożki z ciasta filo z serem

Rożki z ciasta filo z serem

SMACZNEGO :-)


zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Wygląda zachęcająco. Chętnie wypróbuję przepis
    Pozdrawiam

    Zapraszam
    http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...