18 sierpnia 2016

Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem

Na 10 sztuk:
   250 g mielonego mięsa wieprzowego
   250 g ugotowanego wystudzonego ryżu
   125 g ugotowanego brokułu
   1 jajo
   2 łyżki bułki tartej
   sól
   pieprz czarny
   zioła dalmatyńskie
   papryka ostra

   olej do smażenia
   bułka tarta do obtoczenia kotletów
 
Do miski  wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, masa musi odchodzić od ręki - jeśli jest zbyt mokra dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody.

Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem


SMACZNEGO :-)

Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...