5 września 2017

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Od jakiegoś czasu pozostaję pod urokiem cukinii. I wciąż nie mogę wyjść z podziwu, jak to się stało, że przez ponad pół życia nawet jej nie próbowałam :-O Normalnie masakra! Teraz nadrabiam to ze zdwojoną siłą! Oto przepis na przepyszną, cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i warzywami. Danie szybkie i zdrowe, i bezglutenowe. Zapraszam :-)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ

Na 4 porcje:
    700-800 g cukinii (2 sztuki)
    10 pieczarek
    1 duża cebula
    1 nieduża czerwona papryka
    1 mały słoiczek ajwaru (10 łyżeczek)
    1-2 papryczki piri piri
    100 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
    70 g żółtego sera (opcjonalnie)
    6 łyżek oleju
    sól
    czarny pieprz

Pieczarki i czerwoną paprykę myjemy a następnie osuszamy. Pieczarki oraz cebulę obieramy,  paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego - drobno siekamy. 
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy posiekane pieczarki - lekko solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki puszczą wodę i lekko ściemnieją dodajemy czerwoną paprykę - przez chwilę razem podsmażamy.
Cukinie myjemy, osuszamy - przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Wydrążone cukinie odkładamy do blachy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Wydrążony miąższ cukinii siekamy i dodajemy do duszonych pieczarek - chwilę razem podgrzewamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane papryczki piri piri i ajwar. Mieszamy do równomiernego połączenia się składników - doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie (nadzienie układamy z lekką górką).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed około 30 minut. Na ostatnie pięć minut cukinię posypujemy startym żółtym serem.
Podajemy na ciepło.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną


SMACZNEGO :-)




2 komentarze:

  1. Hej, przepis bardzo fajny, cukinia nie jest warzywem psiankowatym, ale akceptuję w akcji z uwagi na papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, dawno takiej cukinii nie jadłam, trzeba to odmienić :P

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...