20 września 2012

Barszcz z fasolą i kiełbasą

Oto jedna z moich ulubionych zup. Nigdy nie mam jej dość, mimo iż jest naprawdę sycąca i zawsze najadam się nią jak bączek. Oczywiście stanowi wtedy pełen obiad ;-) Nie będę nic więcej o niej pisała - po prostu musicie sami spróbować :-)


BARSZCZ Z FASOLĄ I KIEŁBASĄ



150 g drobnej fasoli Jaś 
5 buraczków 
2-3 ziemniaki 
1 litr rosołu 
200 g dowolnej kiełbasy 
2 łyżki oleju 
sok z cytryny (ew. kwasek cytrynowy) 
1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany 
1-4 łyżki gęstej śmietany 
sól 
pieprz


Fasolę płuczemy i namaczamy na noc.
Rano fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki - zalewamy rosołem i gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do buraków i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy fasolę - razem z wodą w której się gotowała.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Śmietanę dodajemy albo do całej zupy, albo do każdej porcji oddzielnie - zależnie od naszych upodobań. 


Barszcz z fasolą i kiełbasą


Barszcz z fasolą i kiełbasą


SMACZNEGO :-)






3 komentarze:

  1. Pychotka -chętnie zjadłabym talerz takiej zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jaka oryginalna zupa! Mniam mniam:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy, przede wszystkim za to, że mają wiele różnych poziomów smaku. ;)

    Serdecznie witam w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...