14 października 2012

Kasza gryczana w szpinaku

Kasza gryczana ma co najmniej tylu zwolenników, co przeciwników. Ja nigdy za nią nie przepadałam, ale w ostatnim czasie postanowiłam trochę nagiąć moją niechęć. Postanowienie było bardzo owocne, bo dzięki temu udało mi się zrobić i potem zjeść cudowne pierogi, a teraz przedstawiam kolejny przepis. Tym razem kasza gryczana w szpinakowej kołderce :-)


KASZA GRYCZANA W SZPINAKU


2 woreczki kaszy gryczanej
1 kostka rosołowa grzybowa
łyżka uniwersalnych ziarenek smaku

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250g pieczarek
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
450g mrożonego szpinaku
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżeczki serka topionego
garść uprażonego słonecznika
sól
pieprz


Kaszę zalewamy około 800ml wody, rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy ziarenka smaku i gotujemy na sypko. Odsączamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki i pomidory drobno kroimy. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki i razem dusimy, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy pomidory i czosnek i razem chwilę dusimy.
Dodajemy szpinak (może być wcześniej rozmrożony) i odparowujemy wodę. Wsypujemy kaszę - mieszamy, dodajemy serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy na talerze i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Możecie ją podać również z jajkiem sadzonym - wtedy nic więcej do szczęścia już nie trzeba ;-)


Kasza gryczana w szpinaku


SMACZNEGO :-)






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam to połączenie :) Wyśmienicie pasuje do tego jeszcze feta

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne i wyjątkowo zdrowe, można się obżerać bez poczucia winy ;-)
    P.S. Zaglądam do pani i częściej bym komentowała, ale weryfikacja obrazkowa komentarzy w tym wydaniu jest wyjątkowo kłopotliwa. Nie da się wyłączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie można aż tak dużo zjeść bo kasze bardzo syci ;-)
      Jeśli chodzi o weryfikację obrazkową postaram się to zmienić w tym tygodniu :-)

      Usuń
  3. nigdy nie myslam o laczeniu kaszy ze szpinakiem, ale wyglda smakowicie, wiec na pewno sprobouje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam tego połączenia a to moje ulubione składniki

    OdpowiedzUsuń
  5. Peggi, super pomysł, podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...