2 sierpnia 2012

Nalewka kawowa

To pierwsza nalewka jaką wykonałam. Jest moim tajnym składnikiem do tiramisu ;-) Na tiramisu przepisu jeszcze nie podawałam, ale na pewno się pojawi :)

NALEWKA KAWOWA

50 ziaren kawy
1 laska wanilii
1 szklanka wody
1/2 szklanki miodu
1 litr spirytusu



Całe ziarna kawy oraz wanilię zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. Z wody i miodu gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do słoika z nalewką. Odstawiamy jeszcze na 3 dni. Nalewkę filtrujemy za pomocą filtra do kawy lub waty i przelewamy w butelki. Nadaje się bezpośrednio do spożycia.
W razie potrzeby dosypujemy kawę sypaną.
Nalewka pomaga na bóle głowy (sprawdziłam) - oczywiście w małej ilości ;-)

Nalewka kawowa

Ten przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)


Domowy Wyrób

16 komentarzy:

  1. Nalewki kawowej jeszcze nie widziałam, robiłam kiedyś likier - pycha. A taka naleweczka świetna sprawa do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam dylemat czy robić likier czy nalewkę, wygrała nalewka bo była przeznaczona tylko na ciasta. Ale likieru pewnie też kiedyś spróbuję ;)

      Usuń
  2. o jak dużo tych ziaren! ja dawałam tylko kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dałam ziarna a potem dosypałam jeszcze sypaną. Na co dzień kawy nie pijam a tu było mi mało :) A Twój przepis też podejrzę :D

      Usuń
  3. Kawowa to zdecydowanie moja ulubiona!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciast zdecydowanie kawowa :) Ale inne nalewki też są fajne - już niedługo pokażę cytrynową ;)

      Usuń
  4. Słoik z nalewką powinien być zamknięty szczelnie, czy tylko przykryty gazą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam butelkę zakręcaną co znacznie ułatwiało mieszanie nalewki ;-)

      Usuń
  5. Kiedy ewentualnie dosypać kawę sypaną. Po tych 10 dniach czy lepiej od początku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dosypywałam po tych 10 dniach... wszystko zależy od indywidualnego smaku, mi było mało kawy ;-)

      Usuń
  6. czy 1litr spirytusu to nie za dużo--będzie bardzo mocna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalewka ma być mocna, spożywa się ją w niewielkich ilościach ;-)

      Usuń
  7. nalewka o obecnej postaci jest niepijalna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem jest pijalna - jak nalewka, a nie jak drinki... Inna sprawa, że ja ją używam głównie jako dodatek do ciast i deserów.

      Usuń
  8. mam dylemat, cukier czy miód ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dawałam miód, nie wiem jak wyjdzie z cukrem

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...