5 lutego 2014

Barszcz czerwony

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-)

Barszcz czerwony


BARSZCZ CZERWONY


1 kg buraków
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa
szczypta cukru
szczypta kwasku cytrynowego


Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu).
Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną.

Barszcz czerwony


SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...