30 września 2014

Placek z jabłkami i orzechami


Składniki na blachę  25 x 35

6 jaj
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
3 szklanki mąki pszennej
6-7 dużych jabłek antonówek
1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Placek z jabłkami i orzechami

Placek z jabłkami i orzechami

Placek z jabłkami i orzechami



SMACZNEGO :-)



Jabłka wolności Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014



15 września 2014

Ciasto sypane

Składniki na blachę  25 x 35

1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki brązowego cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła 82%

Nadzienie:
1 słoik jabłek duszonych Stovit (750g)
3 słoiki śliwek (lub świeże pozbawione pestek)
1 kopiasta łyżeczka cynamonu

Ciasto sypane

Masło wkładamy do zamrażarki aby porządnie stwardniało.
Kaszę manną mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami.
Jabłka wyjmujemy ze słoika i dokładnie mieszamy z cynamonem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy 1/3 wymieszanych suchych składników ciasta. Następnie układamy warstwę jabłek i sypiemy kolejną część suchych składników (połowę tego co zostało). Układamy pozostałą część jabłek i śliwki. wierzch posypujemy równomiernie pozostałymi suchymi składnikami - lekko wyrównujemy.
Wyjmujemy z zamrażarki masło i ścieramy na tarce o dużych oczkach - dokładnie posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Uwaga: 
u mnie ciasto miało być tylko jabłkowe, jednak po wyłożeniu pierwszej warstwy jabłek po prostu mi ich zabrakło dlatego użyłam śliwek, które były pod ręką.

Ciasto sypane

SMACZNEGO :-)


Ciacho na widelcu

  


 A taki oto miałam dziś poranek ;-)




14 września 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki na blachę  25 x 35

Na ciasto:
   2 szklanki mąki pszennej
   1,5 szklanki cukru brązowego
    4 jaja
   3/4 szklanki oleju słonecznikowego
   1/2 szklanki oleju z avocado
   2 łyżeczko sody spożywczej
   3 łyżeczki cynamonu
   2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek)

Na polewę:
   1/4 kostki masła
   7 łyżek wody
   3 łyżki kakao
   opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka

płatki migdałowe do posypania


Ciasto marchewkowe

Ciasto:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden rodzaj oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą marchew, cynamon o sodę - mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Polewa:
Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


SMACZNEGO :-)






27 sierpnia 2014

Szarlotka z kawałkami jabłek

Dwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach. Mało tego, udało mi się nawet pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto!

Szarlotka z kawałkami jabłek


SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK

Składniki na blachę  25 x 35

Na ciasto:
   0,5 kg mąki pszennej
   250g masła roślinnego
   3 żółtka
   2 łyżki śmietany
   50g cukru pudru
   16g cukru wanilinowego
   1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na obłożenie:
   2,5 kg jabłek antonówek
   140g brązowego cukru
   50g masła roślinnego
   3 łyżeczki mielonego cynamonu
   3 goździki

Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno).
Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.


Szarlotka z kawałkami jabłek
Szarlotka z kawałkami jabłek


 SMACZNEGO :-)

Jedz polskie jabłka Jabłka wolności



 A oto kilka fotograficznych wspomnień ;-)


Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni





20 czerwca 2014

Surówka z białej kapusty


Surówka z białej kapusty

Na 3 porcje:

1/4 niedużej główki białej kapusty
1/2 białej rzodkwi
1 nieduża czerwona cebula
1 średni pomidor
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki oleju z avocado
przyprawa do sałatek
pieprz ziołowy
sól


Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę szatkujemy w drobne piórka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w niedużą kostkę, rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy.
Ocet winny mieszamy z olejem z avocado, dodajemy przyprawy, ponownie mieszamy. Polewamy surówkę.

Surówka z białej kapusty


SMACZNEGO :-)





19 czerwca 2014

Kręcone ciasto z rabarbarem


Kręcone ciasto z rabarbarem

Blacha 21 x 31 cm

1kg mąki pszennej
5 jaj
250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej)
1,5 szklanki brązowego cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli
ok 700g rabarbaru

Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
W dużej misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka).

Uwaga! Ciasto nie będzie mega słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki.


Kręcone ciasto z rabarbarem


SMACZNEGO :-)



Rabarbalove



13 czerwca 2014

Sałatka z rukoli z olejem z avocado


Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Na 2 porcje:

   35 g rukoli
   1 kula mozzarelli
   1 ogórek gruntowy
   10 pomidorków koktailowych
   0,5 żółtej papryki
   1 łyżka zarodków pszennych
   1 łyżka słonecznika
   1,5 łyżki oleju z avocado
   sól prowansalska
   pieprz kolorowy

Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy.

Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o.

Poniżej kilka informacji o oleju:
1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z avocado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
7. Olej z avocado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z avocado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.

Zawartość składników odżywczych oleju z avocado:


Zawartość w porcji (5 ml) Zawartość w 100 ml
Wartość energetyczna 167 kJ (40 kcal) 3350 kJ (801 kcal)
Białko 0 g 0 g
Tłuszcz, w sumienasyconetrans jednonienasycone
wielonienasycone
4,5 g 0,6 g 0 g 0,4 g
3,5 g
90 g 13 g 0 g 8 g
69 g
Węglowodany Cukry 0 g 0 g 0 g 0 g
Sód 0,3 mg (maksymalnie) 5 mg (maksymalnie)
Witamina E 1 mg 12 mg


Sałatka z rukoli z olejem z avocado


SMACZNEGO :-)



Dania dobre dla skóry



9 czerwca 2014

Lody porzeczkowo-jeżynowe



Lody porzeczkowo-jeżynowe

Na 2 porcje:

175g jogurtu naturalnego
1,5 garści czerwonej porzeczki
1,5 garści jeżyn
1 łyżeczka miodu

Porzeczki i jeżyny oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy razem z jogurtem w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do plastikowego naczynia i umieszczamy w zamrażarce. Można co kilka godzin zamieszać aby nie wytrąciły się kryształki.
Podajemy samodzielnie bądź z dodatkiem owoców, bakali, wafelków.

Lody porzeczkowo-jeżynowe


SMACZNEGO :-)




Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014 Lato w pełni! Akcja lodowa 2014



 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...