20 czerwca 2014

Surówka z białej kapusty


Surówka z białej kapusty

Na 3 porcje:

1/4 niedużej główki białej kapusty
1/2 białej rzodkwi
1 nieduża czerwona cebula
1 średni pomidor
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki oleju z avocado
przyprawa do sałatek
pieprz ziołowy
sól


Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę szatkujemy w drobne piórka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w niedużą kostkę, rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy.
Ocet winny mieszamy z olejem z avocado, dodajemy przyprawy, ponownie mieszamy. Polewamy surówkę.

Surówka z białej kapusty


SMACZNEGO :-)





19 czerwca 2014

Kręcone ciasto z rabarbarem


Kręcone ciasto z rabarbarem

Blacha 21 x 31 cm

1kg mąki pszennej
5 jaj
250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej)
1,5 szklanki brązowego cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli
ok 700g rabarbaru

Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
W dużej misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka).

Uwaga! Ciasto nie będzie mega słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki.


Kręcone ciasto z rabarbarem


SMACZNEGO :-)



Rabarbalove



13 czerwca 2014

Sałatka z rukoli z olejem z avocado


Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Na 2 porcje:

   35 g rukoli
   1 kula mozzarelli
   1 ogórek gruntowy
   10 pomidorków koktailowych
   0,5 żółtej papryki
   1 łyżka zarodków pszennych
   1 łyżka słonecznika
   1,5 łyżki oleju z avocado
   sól prowansalska
   pieprz kolorowy

Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy.

Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o.

Poniżej kilka informacji o oleju:
1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z avocado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
7. Olej z avocado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z avocado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.

Zawartość składników odżywczych oleju z avocado:


Zawartość w porcji (5 ml) Zawartość w 100 ml
Wartość energetyczna 167 kJ (40 kcal) 3350 kJ (801 kcal)
Białko 0 g 0 g
Tłuszcz, w sumienasyconetrans jednonienasycone
wielonienasycone
4,5 g 0,6 g 0 g 0,4 g
3,5 g
90 g 13 g 0 g 8 g
69 g
Węglowodany Cukry 0 g 0 g 0 g 0 g
Sód 0,3 mg (maksymalnie) 5 mg (maksymalnie)
Witamina E 1 mg 12 mg


Sałatka z rukoli z olejem z avocado


SMACZNEGO :-)



Dania dobre dla skóry



9 czerwca 2014

Lody porzeczkowo-jeżynowe



Lody porzeczkowo-jeżynowe

Na 2 porcje:

175g jogurtu naturalnego
1,5 garści czerwonej porzeczki
1,5 garści jeżyn
1 łyżeczka miodu

Porzeczki i jeżyny oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy razem z jogurtem w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do plastikowego naczynia i umieszczamy w zamrażarce. Można co kilka godzin zamieszać aby nie wytrąciły się kryształki.
Podajemy samodzielnie bądź z dodatkiem owoców, bakali, wafelków.

Lody porzeczkowo-jeżynowe


SMACZNEGO :-)




Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014 Lato w pełni! Akcja lodowa 2014



 

7 czerwca 2014

Mini focaccia

Na 6 sztuk:
   350 g mąki pszennej
   1/2 łyżeczki soli
   7g suszonych drożdży
   2 łyżki oliwy z oliwek
   1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)
   100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek
   
Na obłożenie:
   1 duża czerwona cebula
   4 posiekane suszone pomidory z zalewy
   2 łyżki oliwy z oliwek
   sól morska gruboziarnista w młynku


Do miski przesiewamy mąkę, sól, drożdże - mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą.
Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty.
Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień.
Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Podajemy na ciepło bądź zimno.

Minifocaccia

Minifocaccia

SMACZNEGO :-)


17 maja 2014

Gulasz wieprzowy



Gulasz wieprzowy


Na 8 porcji:

1,2 kg mięsa wieprzowego
3 małe cebule
4 łyżki oleju roślinnego
1 słoik warzyw (ok 300g)
1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g)
1 garść posiekanej zielonej części pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu
sól
pieprz
rozmaryn
2-3 łyżki mąki


Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, kroimy na nieduże kawałki poruszamy solą i mąką - mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, w rondelku 1 łyżkę. Pokrojone mięso wrzucamy do garnka - powinno byś obsmażone z każdej strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem.

Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć:
1 średnią marchewkę - obraną i posiekaną
1 średnią pietruszkę  - obraną i posiekaną
1/4 średniego selera - obranego i posiekanego
2-3 średnie pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę
Należy wtedy najpierw lekko podsmażyć warzywa z zeszkloną cebulą i dodać trochę więcej bulionu - około 2 szklanki.

Gulasz wieprzowy


SMACZNEGO :-)




27 kwietnia 2014

Jogurt z bananem i bakaliami

Jogurt z bananem i bakaliami

Na 1 porcję:
   1 średni banan
   175 g jogurtu naturalnego
   1 łyżka suszonej żurawiny
   1 łyżka rodzynek
   1 łyżka kandyzowanej papai
   1 łyżka orzechów włoskich
   1 łyżeczka soku z cytryny
   1 łyżka syropu z agawy

Banana obieramy i kroimy na nieduże kawałki, polewamy sokiem z cytryny. Połowę pokrojonego banana wrzucamy do miseczki. Jogurt mieszamy i wylewamy na banana. Posypujemy bakaliami, dodajemy pozostałą część banana. Wierzch polewamy syropem z agawy.
Do takiego zestawu można też dodać łyżkę błyskawicznych płatków owsianych.

Jogurt z bananem i bakaliami

Jogurt z bananem i bakaliami


SMACZNEGO :-)



21 kwietnia 2014

Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą



Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą

Forma o średnicy 28 cm

Na ciasto:
   260 g mąki pszennej
   140 g masła roślinnego
   3 żółtka
   1 płaska łyżka śmietany 9%
   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   4 łyżeczki fruktozy
   szczypta soli

Na wyłożenie:
   250 g konfitury Babuni z truskawek Stovit
   2 płaskie łyżeczki żelatyny
   2-3 łyżki gorącej wody
   1 okrągły wafel (średnica około 30 cm)
   100 g gorzkiej czekolady
   2 łyżki masła śmietankowego
   1 łyżka kakao

   ulubione bakalie do dekoracji

Mąkę mieszamy z fruktozą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło roślinne, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto, gdy składniki ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około 1 cm. Jeśli ciasto pękało łączymy je przy pomocy mniejszych kawałków i dociskamy palcami. Nakłuwały ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni - do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (pozostawiamy w foremce).
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do konfitury truskawkowej i dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na wystudzone ciasto - wyrównujemy i pozostawiamy tak na około 15 minut (w tym czasie konfitura powinna się ściąć).
Czekoladę wraz z masłem śmietankowym i kakaem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników studzimy.
Na warstwę konfitury układamy wafel i lekko dociskamy (jeśli trzeba przycinamy go nożyczkami do odpowiedniego wymiaru). Przestudzoną czekoladę wykładamy na wafel i wyrównujemy powierzchnię.
Z pozostałego ciasta wycinamy dekoracyjne kształty i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy i używamy do dekoracji mazurka lub po prostu jako ciasteczka (mi wyszła porządna blacha motylków).
Zanim czekolada zastygnie dekorujemy bakaliami.

Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą


SMACZNEGO :-)


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV



14 kwietnia 2014

Sucharki kukurydziane z kremem owocowym Stovit

Sklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej :-)

Sucharki kukurydziane

SUCHARKI KUKURYDZIANE

0,5 kg mąki kukurydzianej
130 g brązowego cukru
1 szklanka ciepłego mleka
50 g drożdży
100 g rozpuszczonego masła roślinnego
4 żółtka
szczypta soli

Drożdże kruszymy i rozcieramy z 1 łyżką cukru i mlekiem (mleko nie może być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem- trochę ciasta mi zostało). Ciasto nakładamy do maksymalnie 2/3 wysokości foremki, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut..
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Na drugi dzień ciasto kroimy na plasterki o grubości około 0,7 cm i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem.
Ja do sucharków użyłam kremu truskawkowo - bananowego marki Stovit. Jego aksamitna konsystencja świetnie pasowała do chrupiących sucharków, a mieszanka smakowa stworzyła ciekawe połączenie z kukurydzianym smakiem ciasta :-)

Sucharki kukurydziane

Sucharki kukurydziane

Sucharki kukurydziane

SMACZNEGO :-)






8 kwietnia 2014

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

Z okazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W pierwszej kolejności postanowiłam przetestować ją w piekarniku, bo jeśli w nim wytrzyma to i w lodówce sobie poradzi. A oto wyniki testu ;-)

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

TARTA GRYCZANA ZE SZPINAKIEM I BŁĘKITNYM LAZUREM

Forma o średnicy 28 cm

Na ciasto:
   260 g mąki gryczanej
   140 g masła roślinnego
   1 duże żółtko
   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   4 suszone pomidory w zalewie
   1/2 łyżeczki soli
   ulubione zioła (np. bazylia)

Na farsz:
   350 g świeżego szpinaku
   120 g sera błękitny lazur
   świeżo mielony czarny pieprz
   1 jajo
   czosnek granulowany
   250 ml śmietany 9%


Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut.

Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Podawać ze świeżą sałatą lub domowym keczupem.

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem


A oto szklana forma TERMISIL w pełnej krasie.


W piekarniku poradziła sobie nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza.

SMACZNEGO :-)


 


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...